Het is een uitdagende tijd voor werkgevers met meer dan 100 medewerkers. Vanaf 1 juli 2023 moeten alle reizen van medewerkers geregistreerd worden. Zo wil de overheid zicht krijgen op de hoeveelheid CO2-uitstoot uit zakelijke mobiliteit. Dit zorgt voor een grote administratieve last. Als werkgever weet je misschien niet waar je moet beginnen. Waar ga je deze informatie verzamelen en hoe houdt je hierin het overzicht?
Verplicht jaarlijks rapporteren van zakelijke kilometers en woon-werk verkeer van alle medewerkers
Collectief CO2-plafond in 2025 om het doel van 1 megaton winst te behalen
Shuttel helpt jou om gemakkelijk te voldoen aan de CO2-rapportageplicht
Als organisatie ben je misschien niet voorbereid op de administratieve taken die de aangekondigde CO2-maatregelen met zich meebrengen. Shuttel helpt om gemakkelijk te voldoen aan de CO2-rapportageplicht. Bij ons heb je al je mobiliteitsgegevens op één plek: overzichtelijk, snel en veilig. Of je medewerkers reizen eigen vervoersmiddelen, het OV, deelvervoer of een auto van de zaak hebben. Ook kunnen we externe databronnen ontsluiten.
Nederland moet de komende jaren minder broeikasgassen gaan uitstoten. Het doel is om de CO2 uitstoot voor 2030 met zestig procent te reduceren. De overheid voert daarom meerdere maatregelen met betrekking tot zakelijke mobiliteit in. Werkgevers met meer dan 100 medewerkers moeten alle reiskilometers bij gaan houden. Dit zorgt voor extra administratie, uitdagingen, maar ook kansen rondom verduurzaming. Lees onze uitgebreide whitepaper waarin we de overheidsplannen voor zakelijke mobiliteit voor je op een rij hebben gezet.
Download gratis whitepaperEén van de maatregelen die wordt ingevoerd is een rapportageplicht die geldt voor alle werkgerelateerde kilometers. Op deze wijze wil de overheid inzicht krijgen in hoeveel CO2 uitstoot zakelijke mobiliteit geeft en waar de kansen liggen voor verduurzaming. Werkgevers moeten alle reizen die werknemers afleggen gaan registreren: het aantal kilometers, gebruikte vervoermiddel en type brandstof. We leggen het uit in deze handige video.
Bekijk de videoOm de uitstoot van CO2 als gevolg van zakelijk vervoer te verminderen wordt er allereerst een collectieve maatregel ingevoerd. Het CO2 reductiedoel voor 2030 is 1 megaton. Op basis hiervan stelt de overheid een collectief CO2-emissieplafond in. Als in 2026 blijkt dat het bedrijfsleven op de goede weg is met verduurzamen, wordt er verder gegaan met collectieve maatregelen. Is dit niet het geval? Dan worden er een individuele CO2 norm ingevoerd per bedrijf. Het belangrijkste is dat we minder, anders en schoner gaan reizen. Organisaties moeten gaan verduurzamen om het doel van 2030 te behalen.
Het registreren van alle reizen van medewerkers kan heel complex zijn. Medewerkers maken gebruik van verschillende vervoersmiddelen en deze gegevens haal je uit diverse bronnen. Shuttel helpt hiermee. Wij halen informatie uit verschillende bronnen en combineren deze, zodat jij met gemak voldoet aan de CO2-rapportageplicht. Neem contact op met onze mobiliteitsexperts. Wij bespreken graag de mogelijkheden van Shuttel voor jullie organisatie tijdens een adviesgesprek of een demo van onze mobiliteitsoplossingen.
Neem contact met ons op