Shuttel

CO2-rapportage met Shuttel

Vanaf juli 2024 gaat de CO2-rapportageverplichting voor woon-werk en zakelijke ritten in. De administratie van talloze ritten met auto, fiets, OV en deelvervoer resulteert in een flink administratief vraagstuk. Vereenvoudig de CO2-rapportage met Shuttel: bevorder duurzame mobiliteit, bespaar tijd en bied optimale ontzorging aan werknemers, terwijl je aan de wettelijke eisen voldoet.

Hoe speel je hierop in?
 • Verplichte CO2-rapportage

  Verplicht jaarlijks rapporteren van zakelijke kilometers en woon-werk verkeer van alle medewerkers

 • Collectief CO2-plafond

  Collectief CO2-plafond in 2025 om het doel van 1.5 megaton winst te behalen

 • Shuttel heeft de oplossing

  Shuttel helpt jou om gemakkelijk te voldoen aan de CO2-rapportageplicht

Hoe voldoe je aan de CO2-rapportageplicht?

Als organisatie ben je mogelijk nog niet klaar voor de administratieve taken die de aangekondigde CO2-maatregelen met zich meebrengen. Shuttel helpt bij het eenvoudig voldoen aan de CO2-rapportageverplichting rondom mobiliteit. Met Shuttel heb je al je mobiliteitsgegevens voor CO2-registratie op één plek: overzichtelijk, snel en veilig. Of je medewerkers nu gebruik maken van eigen vervoersmiddelen, het OV, deelvervoer of een auto van de zaak. Bovendien kunnen we externe databronnen integreren voor een complete CO2-rapportage.

Veelgestelde vragen over de CO2-rapportage

Introductie van de CO2-rapportageplicht
Vanaf 1 juli 2024 treedt de CO2-rapportageplicht in werking voor bedrijven met meer dan 100 werknemers, ook bekend als de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit. Deze verplichting eist dat werkgevers de ritten voor zowel woon-werk verkeer als overig zakelijk verkeer van hun personeel registreren. Vanaf 1 januari 2024 kunnen organisaties al 'vrijwillig' starten met de CO2-rapportage.
De complexiteit van dagelijkse mobiliteit
In de praktijk betekent dit dat alle kilometers, uitgesplitst naar woon-werk en zakelijk, per vervoersmiddel en brandstoftype geregistreerd moeten worden. Het klinkt wellicht eenvoudig, maar in de realiteit blijkt dit een uitdaging. Immers, niet elke werkdag reizen medewerkers op dezelfde manier.

Diversiteit in mobiliteitskeuzes: Els, Pieter en Layla
Neem bijvoorbeeld Els: zij kiest gewoonlijk haar fiets, maar wanneer het regent, laat ze de fiets thuis en kiest ze voor de beschutting van haar auto. Pieter gebruikt doorgaans de trein, maar neemt zijn scooter voor vroege afspraken. En dan is er Layla, die meestal rijdt naar haar werk, maar af en toe het openbaar vervoer kiest voor een stadsafspraak.

Uitdagingen bij de CO2-rapportage
Helaas zijn de huidige registratiesystemen binnen organisaties, zoals die voor reiskosten of OV-kaarten, vaak niet allesomvattend of volledig geïntegreerd. Dit resulteert in uitgebreidere administratie, een verminderd overzicht, en oplopende zorgen rondom betrouwbaarheid en privacy. Bepaalde groepen, zoals lease-rijders of werknemers met een vaste reiskostenvergoeding die voorheen niet hoefden te registreren, worden nu ook betrokken in dit proces.

CO2-rapportage: kansen voor verduurzaming
Echter, er schuilt ook een positieve kant aan de CO2-rapportage. Het biedt bedrijven namelijk de kans om een scherper inzicht te verkrijgen in hun mobiliteitspatronen, waardoor ze proactief stappen kunnen zetten richting verduurzaming en efficiëntie. Het is een zet richting een groenere bedrijfsvoering, en een manier om actief bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Lees meer in onze whitepaper

 • Ingangsdatum: 1 januari 2024
 • Ingangsdatum verplichting: 1 juli 2024 (eerste officiële rapportage in 2025 over tweede helft 2024)
 • Doelstelling: Bewust kiezen voor duurzame mobiliteit en daarmee de hoeveelheid broeikasgassen in het verkeer verminderen.
 • Voor wie: Werkgevers met meer dan 100 werknemers.
 • Wat rapporteren: Jaarlijkse rapportage van alle gemaakte kilometers per vervoers- en brandstoftype tevens uitgesplits in woon-werk en zakelijke ritten.
 • Het doel: Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot van zakelijk verkeer 1,5 megaton lager zijn dan in 1990.
 • Praktisch: Bedrijven dienen alle medewerkersreizen (opgesplitst naar woon-werk en zakelijk) te inventariseren en jaarlijks te rapporteren op basis van vervoerstype (auto, openbaar vervoer, fiets, etc.), brandstoftype en totaal aantal kilometers.
 • Toekomstige normen: In 2025 zal er geëvalueerd worden en indien nodig kunnen striktere normen worden opgelegd.

Lees meer in onze whitepaper

Als organisatie val je onder de rapportageverplichting als je 100 of meer werknemers hebt op de peildatum (1 januari van het jaar waarover je rapporteert). Het maakt niet uit of het aantal werknemers door het jaar heen verandert. Lees hier meer specificaties.

Bij Shuttel hebben we een totaaloplossing voor de verplichte CO2-rapportage en duurzame mobiliteit. Als joint venture tussen Pon en Volkswagen Financial Services is Shuttel de grootste aanbieder van zakelijke mobiliteitskaarten in Nederland. We ondersteunen al meer dan 125 grootzakelijke en publieke werkgevers, waaronder de Rijksoverheid, FrieslandCampina, KraftHeinz en Fugro, met een groeiend netwerk van ruim 200.000 zakelijke gebruikers

Wat bieden wij:

 • Totaaloplossing voor mobiliteit: Wij verzorgen de complete invulling van het mobiliteitsbeleid. Onze Shuttel mobiliteitsapp en -kaart maken woon-werkverkeer en zakelijke ritten voor medewerkers simpel, gebruiksvriendelijk en zelfs leuk. Ze krijgen toegang tot vrijwel alle vormen van mobiliteit en thuiswerken, zonder overbodige administratie.
 • Integrale CO2-rapportage: We registreren al reisbewegingen van medewerkers, van OV tot privé auto of fiets, compleet met CO2-data. AVG-proof en klaar voor het e-loket van het Rijk.
 • Duurzaamheidsstimulans: We stimuleren duurzaam reizen door verschillende methoden, zoals hogere kilometervergoedingen voor de fiets, maar ook gamification en mobiliteitsbudgetten die duurzame mobiliteit bevorderen.
 • HR-systemen integratie: Ook integreert Shuttel naadloos met toonaangevende HR-systemen zoals ADP, AFAS, Exact, SAP, en Visma/Raet. Hiermee wordt de administratieve last voor HR en salarisadministratie aanzienlijk verlaagd.
 • 24/7 inzicht: Bekijk real-time de CO2-besparing en stimuleer duurzaam reisgedrag.
 • Volledige ontzorging: Met Shuttel heb je betrouwbare data, geen enquêtes en volledige privacy gewaarborgd.

Ontdek Shuttel: demo of mobiliteitsadviesgesprek
Ervaar zelf de kracht van het Shuttel mobiliteitsplatform met een gratis demo en ontdek waarom al meer dan 125 grootzakelijke organisaties voor ons hebben gekozen. Neem contact met ons op via 033 - 303 46 00.

Alle voordelen op een rij

 • Voldoe aan een rapportageplicht vanaf 1 juli 2024
 • Eén centrale databron (privacy geborgd)
 • Volledig ontzorging, keuzevrijheid en flexibiliteit
 • Betrouwbare data en geen enquêtes nodig
 • Real-time 24/7 inzicht in CO2-besparing
 • Verlaag de hoeveelheid administratie
 • Stimuleer duurzaamheid en verhoog medewerkerstevredenheid
Ontdek de mogelijkheden van Shuttel