Artikel 9 juni 2021 Leesduur: 0 - 1 minuten
De coronaregeling waarbij werkgevers aan hun werknemers een onbelaste vergoeding voor vaste reiskosten kunnen geven, wordt verlengd tot 1 januari 2022. Het is voor de vierde keer dat de maatregel wordt verlengd. Dit betekent (wederom) uitstel van het moment dat een reiskostenvergoeding voor werknemers die thuiswerken door de Belastingdienst als loon gezien wordt.
Aanpassing per 1 januari 2022
Het kabinet besloot vorig jaar om coulant om te gaan met de vaste reiskostenvergoeding, zodat werkgevers thuiswerkdagen toch als reisdagen mochten beschouwen. Deze versoepeling vervalt op 1 januari 2022. Je mag dan als werkgever alleen de reiskosten onbelast vergoeden voor de dagen dat er ook gereisd wordt. En dat heeft grote gevolgen voor de administratie van werkgevers. Want werknemers moeten elke reis voorschieten, kilometers registreren en declareren.
Groei administratieve last
De verlenging van de coronaregeling geeft bedrijven meer tijd om noodgedwongen na te denken over een nieuwe invulling van hun reiskostenvergoeding. Hoe maak je een slimme afweging, met optimaal gebruiksgemak voor zowel werkgever als werknemer? Kortom veel gedoe. En veel onzekerheid. Want hoe vaak gaan we straks naar kantoor? Stel, je hebt als bedrijf vijftig werknemers die straks weer drie dagen in de week naar kantoor komen. Dat zijn 1.200 declaraties per maand.
Alle vervoer bij de hand, alle kosten in de hand
Met Shuttel heb je de oplossing in handen. Want wij nemen die administratie voor onze rekening. Shuttel betekent minder reiskosten voor de werkgever en meer keuzevrijheid voor de werknemer. Want je beslist zelf met welk vervoermiddel je reist. Zo shuttel je de ene dag met de trein en de ander dag met de auto. En werk je thuis dan kost het ook niks. Shuttel werkt dus twee kanten op. Ook straks, als Corona weer achter ons ligt.