Mobiliteitsbudget integreren in mobiliteitsbeleid

Mobiliteitsbudget in je mobiliteitsbeleid

Je kunt een mobiliteitsbeleid op verschillende manieren vormgeven. Afhankelijk van de doelen en context van je organisatie, kan een mobiliteitsbudget een passende oplossing zijn. Bijvoorbeeld als alternatief voor het vergoeden van alle OV-reizen, het vergoeden van ritten met eigen vervoer of een leaseauto. Met een mobiliteitsbudget bied je medewerkers vrijheid en flexibiliteit in hoe zij reizen, maar tegelijkertijd behoud je als werkgever grip op de kosten.

Zo werkt het

Wanneer je aan de slag wilt gaan met een mobiliteitsbudget, moet je als werkgever een aantal afwegingen maken. Wat zijn je doelen? Welke vorm van mobiliteitsbudget past bij het reisgedrag van je medewerkers? Hoe hoog wil je het mobiliteitsbudget instellen? Waar wil je op sturen met incentives? We vertellen je graag over de strategische beslissingen die je als werkgever kunt maken bij het integreren van een mobiliteitsbudget in je mobiliteitsbeleid.

Wil je weten of een mobiliteitsbudget past bij jouw mobiliteitsdoelen? Neem contact op met onze adviseurs.

Mobiliteitsbudget-integreren-mobiliteitsbeleid

Wat is een mobiliteitsbudget?

Met een mobiliteitsbudget maak je medewerkers regisseur van hun eigen mobiliteit. Je biedt ze keuzevrijheid en flexibiliteit. Medewerkers ontvangen maandelijks een bedrag waarmee ze zelf hun werkgerelateerde reizen vormgeven. Met Shuttel kunnen medewerkers op verschillende manieren reizen en kunnen ze hun reisgedrag terugzien in een overzichtelijk dashboard. Dit dashboard geeft realtime inzicht in hoeveel kosten ze maken. Niet elke medewerker heeft hetzelfde reisgedrag, daarom onderscheiden we drie typen mobiliteitsbudget:

Mobiliteitsbudget en/of leaseauto

Door middel van een mobiliteitsbudget maak je de medewerker bewust van hun reisgedrag. Je kunt dit budget ook inzetten ter vervanging van of in combinatie met een leaseauto. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Afziebudget: Een medewerker kan ervoor kiezen om af te zien van een leaseauto. Als werkgever kun je ervoor kiezen het normleasebedrag volledig of gedeeltelijk aan te bieden als mobiliteitsbudget, waarmee de medewerker zelf reiskosten kan betalen.
  • Autokeuzebudget: Een medewerker kan voor een voordelige of schone leaseauto kiezen, die goedkoper is dan het vastgestelde leasebedrag. Als werkgever kun je ervoor kiezen dat de medewerker het verschil geheel of gedeeltelijk krijgt uitgekeerd. Tegelijkertijd is bij een dergelijke keuze de bijtelling ook lager.

Hoe werkt een mobiliteitsbudget

Er hangt een aantal voordelen vast aan een mobiliteitsbudget. Het is ook belangrijk om vooraf te bepalen hoe hoog dit budget mag zijn. Aan de hand van twee veelgestelde vragen leggen we je uit hoe een mobiliteitsbudget werkt:

  • Fiscale voordelen van bruto of netto mobiliteitsbudget uitkeren?
    Een mobiliteitsbudget kun je bruto of netto uitkeren. Een bruto uitkering levert voor de werkgever de minste administratie op, er wordt over het hele bedrag loonbelasting betaald. Kies je voor een netto uitkering? Dan ontstaat er een voordeel voor de medewerker. De gemaakte reiskosten mogen namelijk tot € 0,23 per kilometer onbelast blijven. Een korte som als voorbeeld: stel dat een medewerker een mobiliteitsbudget van € 1.000 ,- heeft en 2.500 kilometers heeft gereisd. Dan mag 2.500 km * € 0,23 = € 575,- worden afgetrokken van de € 1.000,-. In dit geval hoeft de medewerker alleen loonbelasting te betalen over de overgebleven € 425,- van het budget.
  • Hoe hoog moet een mobiliteitsbudget zijn?
    Als werkgever bepaal je zelf hoe hoog een mobiliteitsbudget is. Dit kun je op verschillende manieren bepalen. Als uitgangspunt kun je bijvoorbeeld het huidige normleasebedrag nemen of de huidige reiskosten. Je kunt ook een mobiliteitsbudget bepalen op basis van functieschalen. Daarnaast kun je een mobiliteitsbudget toekennen aan bepaalde afstandsklassen die medewerkers moeten reizen.

Mobiliteitsbudget-integreren-mobilietitsbeleid-shuttel

De voordelen van een mobiliteitsbudget in je mobiliteitsbeleid

Het inzetten van een mobiliteitsbudget brengt verschillende voordelen met zich mee. Met een mobiliteitsbudget bied je flexibiliteit en keuzevrijheid aan je medewerkers om zelf hun werkgerelateerde reizen vorm te geven. Tegelijkertijd maak je de medewerker bewust in de keuzes die zij maken en in de kosten die deze keuzes met zich meebrengen. In de overzichtelijke dashboards van Shuttel hebben zowel werkgever als medewerker realtime inzicht in het reisgedrag. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kan het mobiliteitsbudget ingezet worden als belangrijke stimulans voor het bevorderen van duurzaam, vitaal of efficiënt reisgedrag.

Een nadeel van een mobiliteitsbudget is de complexiteit van het integreren in een bestaand mobiliteitsbeleid. Er is geen ‘one size fits all’ en het vergt altijd maatwerk. Dit kost tijd en aandacht. Shuttel adviseert en ondersteunt graag in dit proces. Neem contact op te weten of een mobiliteitsbudget past in jouw organisatie.

Is een mobiliteitsbudget interessant voor mijn organisatie?

Iedere organisatie heeft andere mobiliteitsbehoeften. Daarnaast verschilt de context ook per organisatie. Met een mobiliteitsbudget maak je de medewerker bewust van hun reisgedrag. Hiermee kun je ook sturen op duurzaamheid, flexibiliteit, kosten of vitaliteit. Veel mensen pakken bijvoorbeeld uit gewoonte altijd de tram en metro, omdat het vergoed wordt. Maar als ze zelf hun reizen moeten betalen met een budget, pakken ze eerder de fiets.

Het is belangrijk dat het inzetten van een mobiliteitsbudget past binnen je doelen en beleid. Wanneer je het als middel inzet, zonder er goed over na te denken, kunnen de kosten hoog oplopen. Laat je goed adviseren voor je met een mobiliteitsbudget aan de slag gaat. Onze adviseurs nemen je graag mee in de mogelijkheden van een mobiliteitsbudget binnen jouw organisatie.

Past een mobiliteitsbudget in jouw mobiliteitsplan? Onze adviseurs helpen je graag.

Start met Shuttel