Overzicht

Shuttel gaat voor CO2-Prestatieladder keurmerk

Artikel 10 november 2022 Leesduur: 0 - 1 minuten

Als grootste aanbieder van zakelijke mobiliteitskaarten in Nederland houdt Shuttel zich al jarenlang bezig met het verduurzamen van mobiliteit. Elke dag weer helpt Shuttel duizenden gebruikers en geeft adviezen over duurzaam reizen. In het kader van die continue zoektocht naar verdere verduurzaming, heeft Shuttel uitgesproken dat zij nog dit jaar de certificering voor de CO2-Prestatieladder in niveau 3 willen behalen. En daarna? In 2023 gaat Shuttel voor niveau 5: het hoogste niveau.

Wat is de CO2 prestatieladder?

De CO2-Prestatieladder is een instrument waarmee bedrijven en overheidsinstanties kunnen aantonen hoe duurzaam zij zijn. Dankzij de CO2-Prestatieladder krijgen organisaties inzicht in hun CO2-uitstoot en hoe zij dit kunnen verminderen. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Utrecht is gebleken dat organisaties die gecertificeerd zijn op de CO2-Prestatieladder twee keer zo snel CO2 reduceren als het Nederlands gemiddelde.

De verschillende niveaus van de CO2 prestatieladder

Binnen de CO2-Prestatieladder zijn 5 niveaus van CO2-reductie te behalen. Bij niveau 3 heeft een organisatie haar eigen CO2-uitstoot optimaal verminderd. Maar je kunt nog een stapje verder gaan. Bij niveau 4 en 5 wordt er namelijk ook gewerkt aan de CO2-uitstoot in de hele keten/sector. Hoe wordt bepaald op welk niveau een organisatie zit? Aan de hand van eisen binnen vier invalshoeken:

A - Inzicht: Het bepalen van de energiestromen en de CO2-footprint;
B - Reductie: het ontwikkelen van ambitieuze doelstellingen voor CO2-reductie;
C - Transparantie: Structurele communicatie over het CO2-beleid;
D - Participatie: Deelname aan initiatieven in de sector op het gebied van CO2-reductie.

Elk gecertificeerde organisatie wordt jaarlijks geaudit door een onafhankelijke en geaccrediteerde Certificerende Instelling (CI). Een gecertificeerde organisatie heeft dan ook gegarandeerd een werkend CO2-managementsysteem dat jaarlijks wordt getoetst.

Shuttels motivatie voor de CO2-Prestatieladder certificatie

Shuttel hecht veel waarde aan duurzaamheid. De CO2-Prestatieladder zet bedrijven aan om CO2-bewust te ondernemen en maakt dit ook meetbaar. Daarom is dit voor Shuttel een belangrijk instrument waarmee de focus op duurzaamheid kan worden vergroten. Immers, het streven is om elke dag weer haar gebruikers te stimuleren om duurzaam te reizen. Het is volgens Shuttel niet meer dan logisch dat zij ook hun steentje bijdragen.

Hoe gaat Shuttel de CO2-Prestatieladder beklimmen

1. Duurzame vervoersopties stimuleren. Dus meer fietsen, wandelen, OV en elektrisch deelvervoer.
2. Hybride werken stimuleren met als doel minder woon-werkverkeer en dus ook minder CO2-uitstoot.
3. De verwarming in onze kantoorruimte gaat met twee graden naar beneden.
4. Alle nieuwe leaseauto’s in ons wagenpark worden volledig elektrisch. En voor de auto’s die nog niet elektrisch zijn komt CO2-compensatie.
5. Inzicht creëren in CO2-uitstoot van het wagenpark om bestuurders bewust te maken van hoeveel invloed ze zelf hebben op de uitstoot met hun rijgedrag.

Ben je benieuwd naar de voortgang die Shuttel maakt op het gebied van verduurzaming? Of wil je weten wat jij als medewerker of organisatie kan doen om jouw CO2 uitstoot omlaag te krijgen? Volg dan de artikelen & whitepapers op onze website en onze berichtgeving op Linkedin.

CO2 Footprint Shuttel 2021
Beleidsverklaring CO2 reductie Shuttel BV
Initiatieven Shuttel BV - SKAO - ondertekend