Overzicht

Onbelaste reiskostenvergoeding in 2023 toch mogelijk eerder omhoog

Artikel 23 mei 2022 Leesduur: 0 - 1 minuten

De brandstofprijzen zijn de laatste tijd enorm gestegen. Medewerkers hebben te maken met hoge reiskosten en komen in de knel met hun huidige vergoedingen. Werkgevers zien daarom ook graag de onbelaste reiskostenvergoeding versneld omhoog gaan. Aanvankelijk wilde het kabinet pas begin 2024 de onbelaste reiskostenvergoeding verhogen, maar mogelijk gaat dit toch sneller gebeuren. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om slimmer om te gaan met de reiskosten van medewerkers.

Onbelaste reiskostenvergoeding in mobiliteitsbeleid

Volgens de werkgeversvereniging AWVN maken veel bedrijven zich zorgen dat werknemers met te hoge reiskosten komen te zitten. Met als gevolg dat er medewerkers bijvoorbeeld een baan dichter bij huis gaan zoeken. Op dit moment overweegt daarom bijna 50% van de bedrijven zijn mobiliteitsbeleid aan te passen. Naast de hoge reiskosten is in de afgelopen tijd immers veel veranderd in hoe we werken en reizen combineren. De trend van hybride werken zorgt ervoor dat we meer thuis gaan werken. Er komt meer keuzevrijheid voor medewerkers, waardoor de verantwoordelijkheid voor de indeling van de werkweek en het reizen naar het werk naar hen verlegd wordt. Daardoor ontstaat er een behoefte aan flexibele opties in het mobiliteitsbeleid.

Reiskostenvergoeding berekenen

Op dit moment bedraagt de onbelaste reiskostenvergoeding 19 cent per kilometer. Wanneer bedrijven op dit moment een hogere reiskostenvergoeding willen uitkeren, betalen ze een flink deel van die hogere reiskostenvergoeding rechtstreeks aan de schatkist. Medewerkers schieten daar nu dus niet meteen veel mee op. Maar volgens ingewijden gaat de onbelaste kilometervergoeding volgend jaar omhoog van 19 cent per kilometer naar 21 cent, om in 2024 door te stijgen naar 23 cent. Op Prinsjesdag wordt de precieze verhoging voor de onbelaste reiskostenvergoeding 2023 bekend gemaakt.

(de tekst van het artikel gaat onder de afbeelding verder)

Hoe te sturen op mobiliteitsgedrag van medewerkers?

Naast het verhogen van de onbelaste reiskostenvergoeding zijn er nog tal van andere mogelijkheden om hoge brandstofkosten te omzeilen. Veel werkgevers stimuleren medewerkers om voor een alternatief vervoersmiddel te kiezen. Zo ontvangen medewerkers vaak ook een hogere reiskostenvergoeding wanneer zij kiezen om met de trein, fiets of deelvervoer naar het kantoor te komen.

Daarnaast wordt duurzaam reizen door de overheid gestimuleerd. De komende tijd zullen er meerdere regelgevingen op het gebied van duurzaamheid en zakelijke mobiliteit worden ingevoerd. Zo moeten alle reizen van medewerkers geregistreerd worden en komt er een CO2-plafond voor zakelijk verkeer. Het is dus hoog tijd om in te zetten op duurzaam en anders reizen.

Voordelen flexibel mobiliteitsbeleid

Een goed mobiliteitsbeleid helpt medewerkers om meer duurzame keuzes te maken. Het invoeren of aanpassen van een mobiliteitsbeleid biedt voordelen voor zowel de werkgever als de medewerker. Een mobiliteitsbeleid omvat alle regelingen en andere hulpmiddelen waarmee je kunt sturen op het mobiliteitsgedrag van de medewerker. Dit kan met betalen naar gebruik, een mobiliteitsbudget voor non-lease en een mobiliteitsbudget voor leaserijders.

Voor jou als werkgever zijn de kosten inzichtelijker en makkelijker te managen. Ook krijg je meer inzicht in de CO2-uitstoot van jouw organisatie. Medewerkers worden hierdoor regisseur van hun eigen mobiliteit.

(de tekst van het artikel gaat onder de afbeelding verder)

Whitepaper: In zes stappen (duurzaam) mobiliteitsgedrag stimuleren

Hoe stimuleer je medewerkers om hun reisgedrag te veranderen? Wat zijn de stappen die je kunt doorlopen? Welke afwegingen kun je als werkgever maken bij het opstellen of aanpassen van jullie mobiliteitsbeleid? In een uitgebreide whitepaper geven wij je de antwoorden op deze vragen en adviseren we je over het opstellen of finetunen van een mobiliteitsbeleid. Ook geven we je verschillende opties waarmee je het mobiliteitsgedrag van je medewerkers op positieve wijze kunt stimuleren.

Download whitepaper 'In zes stappen (duurzaam) mobiliteitsgedrag stimuleren'