Overzicht

De zakelijke impact van NS-spitsheffing

Artikel 11 september 2023 Leesduur: 0 - 1 minuten

Het demissionaire kabinet heeft de NS toestemming gegeven om een spitsheffing in te voeren, met als doel de treinreizigers beter te spreiden. Uit onze recente data-analyse blijkt dat van de 200.000 zakelijke OV-reizigers* die Shuttel dagelijks gebruiken, twee derde tijdens de spits reist. Dit maakt spitsheffing een cruciaal onderwerp voor werkgevers.

Klaas Pieter Roemeling, Directeur bij Shuttel, besprak met BNR Mobility de potentiële gevolgen van deze heffing. Uit onze data blijkt dat zakelijke reizigers steeds meer flexibiliteit zoeken, waaronder reizen buiten de spits. Roemeling benadrukt echter een mogelijk onbedoeld gevolg van de spitsheffing. Hij stelt: "Als de spitsheffing het openbaar vervoer duurder maakt dan autorijden, vervalt daarmee de financiële prikkel om de trein te nemen. Waarom zou men dan nog kiezen voor het OV?" Hij pleit daarom voor een flexibeler beleid, zowel vanuit werkgevers als de overheid.

Voor een dieper inzicht in de implicaties van de spitsheffing en praktische adviezen voor werkgevers, nodigen we je uit om het volledige interview met Meindert Schut en Noud Broekhof te beluisteren. Ontdek uit eerste hand hoe deze verandering het zakelijk reislandschap kan beïnvloeden en hoe je als werkgever proactief kunt inspelen op deze ontwikkelingen.

Luister nu het fragment.

* Gebaseerd op 200.000 zakelijke reizigers uit verschillende bedrijfsdoelgroepen – van de overheid en corporate tot MKB ondernemingen en ZZP’ers.